Promet i mobilnost

#9252ac

Europska unija protiv onečišćenja mora: napori za smanjenje plastičnog otpada

Vijesti

11.07.2023.

Onečišćenje mora, posebice plastičnim otpadom, predstavlja značajnu prijetnju zdravlju naših oceana i morskih ekosustava. 

Prepoznajući ovo pitanje, Europska unija poduzela je hrabre korake u borbi protiv onečišćenja plastikom i zaštitila morski okoliš. Kroz niz politika, propisa i kampanja za podizanje svijesti, EU prednjači u smanjenju potrošnje plastike, promicanju recikliranja i podizanju svijesti o štetnim učincima onečišćenja plastikom na naša mora

Oslobađanje potencijala: Europski socijalni fond+ osnažuje europske građane

Vijesti

14.06.2023.

Razumijevanje Europskog socijalnog fonda

Europski socijalni fond primarni je financijski instrument EU za društveni boljitak i zapošljavanje. 

Pokrenut 1957. godine, ESF ima za cilj smanjiti razlike među državama članicama EU-a i ojačati društvenu i gospodarsku koheziju. Fond osigurava financijska sredstva nacionalnim i regionalnim inicijativama usmjerenim na povećanje zapošljavanja, obrazovanja i socijalne uključenosti. Uz dugoročnu viziju, ESF ulaže u ljudski kapital, osnažujući pojedince i zajednice da ostvare svoj puni potencijal. 

Programi EU koji osnažuju žene u području znanosti i tehnologije

Vijesti

15.05.2023.

Za Europu i njezine programe oporavka ključna je rodna ravnopravnost, kako za društvo tako i za gospodarstvo.Veća zastupljenost žena u granama ICT sektora (informacijsko komunikacijske tehnologije) važna je tema i inicijativa Europske unije. 

Digitalizacija u obrazovanju: Perspektiva i Akcijski plan Europske unije 2021. - 2027.

Vijesti

17.04.2023.

Digitalizacija mijenja način na koji živimo, radimo i učimo. Kako je ušla u sve sfere života, tako je i u obrazovanju digitalizacija donijela novine i prilike za inovacije, suradnju i drugačiji pristup učenju i funkcioniranju školstva. Kao posljedica COVID-19 pandemije, digitalne tehnologije i platforme za online učenje ubrzano su počele mijenjati obrazovni sektor, a vidljiv je i nastavak tog razvoja. 

Razvoj plavog gospodarstva - cilj za EU i Hrvatsku

Vijesti

14.03.2023.

Europska unija ima velik zadatak u pogledu Europskog zelenog plana koji ima za cilj transformirati EU u moderno, obnovljivo i konkurentno gospodarstvo. Ključna je i strategija Plavog gospodarstva kao dio misije za zelenu, digitalnu i otpornu EU. 

Plavo gospodarstvo Europske unije obuhvaća sve gospodarske aktivnosti povezane s oceanom i morima, a postaje sve važniji nakon Europskog zelenog plana i Europskog plana oporavka. U tome važnu ulogu igra i Hrvatska. 

Otvoreni pozivi za podnošenje prijedloga financijskog razdoblja 2021. - 2027.

Vijesti

12.01.2023.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je raspored planiranih poziva za podnošenje prijedloga za financijsko razdoblje 2021.-2027., za 2023. godinu.

Poziv se odnosi na niže navedene programe:

  • Program Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027.
  • Integrirani teritorijalni program 2021. - 2027.

 

Dokumenti se nalaze u prilogu, a dostupni su na: https://razvoj.gov.hr/dokumenti/10

Subscribe to Promet i mobilnost
Sektori
Vijeća i tajništva
Područja
Kategorije