Predstavljena Inovacijska platforma - Ključ suradnje je tržište ideja

Vijesti
Inovacijska platforma - središnje mjesto za informiranje o istraživanju, razvoju i inovacijama

Inovacijska platforma - središnje mjesto za informiranje o istraživanju, razvoju i inovacijama

13.11.2020.

Zdravlje i kvaliteta života

Energija i održivi okoliš

Promet i mobilnost

Sigurnost

Hrana i bioekonomija

KET

ICT

Javnost

Poslovni sektor

Znanstveno-istraživački sektor

Javni sektor

NIV

IVI

TIV

HAMAG-BICRO

HGK

"Hrvatski inovacijski sustav kreiranjem Inovacijske platforme dobio je mjesto na kojem će dionici nacionalnog inovacijskog sustava moći brzo i pouzdano komunicirati i ostvarivati suradnju", rekao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, otvarajući današnje online predstavljanje Inovacijske platforme, koje je pratilo više od 120 sudionika.

Inovacijsku platformu Radoš smatra jednim od temelja da se Hrvatska bolje pozicionira na ljestvici inovacija, rang listi ulaganja poslovnog sektora u istraživanje, ali i u povećanju produktivnosti poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Inovacijska platforma je alat za online komunikaciju, odnosno razmjenu informacija i suradnju dionika Nacionalnog inovacijskog sustava, točnije članova Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju i Tematskih inovacijskih vijeća u kojem su, uz predstavnike ministarstava, zastupljene znanstvene i istraživačke organizacije te tvrtke koje su okrenute razvoju, ali i predstavnici organizacija civilnog društva. Za njih, registrirane korisnike, rezerviran je "zatvoreni", zaštićeni dio platforme, dok je svima ostalima dostupan njen javni dio.

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku

"Želite li biti aktivni dionik nacionalnog inovacijskog sustava i iskoristiti dodatne mogućnosti koje pruža Inovacijska platforma pozivam vas da se svakako uključite u rad Tematskih inovacijskih vijeća i koristite Nacionalnu platformu. Time postajete dio sustava u kojem poduzetnici i inovatori dobivaju podršku, razmjenjuju znanja, tehnologije i ideje, ali i aktivno sudjeluju u promjenama iznoseći svoje viđenje i prijedloge te ukazujući na probleme u gospodarstvu", poentirao je Radoš.

"U okviru projekta Tematskih inovacijskih vijeća, nova će platforma biti posebno dragocjen alat za rad članova tih vijeća. Putem platforme sudionici će imati uvid u strateške dokumente i njihove će reakcije pomoći da usmjerimo naš rad, ali i pružiti uvid u mapiranje kapaciteta poslovnog sektora za istraživanje i razvoj te poticati suradnju sa znanstvenicima u istraživanju i razvoju", pojasnila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Dodala je da je platforma dodatni poticaj za digitalizaciju gospodarstva te da će Ministarstvo poticati daljnje ulaganja u istraživanje i razvoj pri čemu je cilj povećati ta ulaganja do 2,25 posto nacionalnog proizvoda u narednih nekoliko godina, a to poticanje provoditi nacionalnim sredstvima, ali i onima iz EU proračuna.

Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav Centra za inovacije i EU projekte HGK, kratko je predstavio funkcioniranje nacionalnog inovacijskog sustava od njegovih temeljnih, strateških dokumenata i Nacionalnog inovacijskog vijeća, do Tematskih inovacijskih vijeća, koja su u godinu dana postojanja okupila 221 člana koji daju inpute za natječaje za razvojne projekte Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav Centra za inovacije i EU projekte HGK

"Ključ suradnje je tržište ideja, pružiti dionicima priliku da pronađu partnera i financiranje te da se svojim idejama predstave široj javnosti", kazao je Ivanac na početku predstavljanja same platforme, odnosno njenu rubriku Tržište ideja. Na platformi, inovatori mogu pronaći sve informacije o mogućnostima financiranja za sve inovacijske projekte, iz domaćih i EU izvora.

Platforma sadrži i kalendar sa svim radionicama i događanjima. Predstavljen je i zaštićeni dio platforme u kojemu su moguće rasprave i komentari o strateškim dokumentima prije nego se oni donesu, a moguće je i održavanje digitalnih sjednica, dok Tržište ideja u zaštićenom dijelu omogućava predstavljanje ideja samo članovima inovacijskih vijeća, što je Ivanac i demonstrirao.

Iz HGK su pozvali sve korisnike da im šalju upite i prijedloge na osnovu kojih će organizirati sljedeću konferenciju o inovacijskoj platformi i nacionalnom inovacijskom sustavu, a najavljeno je i da će uskoro biti organizirane radionice na kojima će se detaljnije objasniti korištenje inovacijske platforme odnosno njenog javnog i zaštićenog dijela.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao nositelj projekta i Hrvatska gospodarska komora kao partner na projektu provode Strateški projekt za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi (INI projekt), a koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan od ključnih ciljeva INI projekta je uspostava funkcionalne Nacionalne inovacijske platforme kao dijela uspostavljenog Nacionalnog inovacijskog sustava, čije je platforma središnje mjesto za razmjenu informacija i suradnju dionika sustava. Partner na projektu INI je Hrvatska gospodarska komora koja je razvila i izradila Inovacijsku web platformu.

*Iz HGK su najavili i održavanje ciljanih radionica za korištenje Inovacijske platforme, kako za korisnike zaštićenog dijela platforme, tako i za korisnike javnog dijela platforme. Također, kako bi edukaciju što više usmjerili na rješavanje praktičnih problema i otvorenih pitanja korisnika, pozivaju sve korisnike da im pošalju upite vezane uz poteškoće s kojima se susreću i nedoumice koje imaju u korištenju platforme.

Sektori
Vijeća i tajništva
Područja
Kategorije