Održan okrugli stol Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti

Vijesti
Održan okrugli stol Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti

Održan okrugli stol Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti

10.12.2020.

Zdravlje i kvaliteta života

Energija i održivi okoliš

Promet i mobilnost

Sigurnost

Hrana i bioekonomija

KET

ICT

Javnost

Poslovni sektor

Znanstveno-istraživački sektor

Javni sektor

NIV

IVI

TIV

HAMAG-BICRO

HGK

Odbor za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s Inovacijskim centrom "Nikola Tesla", Hrvatskom gospodarskom komorom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu organizirao je 4. prosinca online okrugli stol Reforme u visokom školstvu – nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti. Okruglom stolu nazočilo je online oko 40 sudionika, predstavnika javne (državne) uprave, gospodarstva i akademske zajednice koji su ukazali na značaj i nužnost reformi u visokom školstvu te pružili smjernice kako osposobljavati studentsku populaciju za izazove koje nam donosi budućnost, kojoj često pridodajemo atribute nepredvidivosti i neizvjesnosti.

"Ovim okruglim stolom ukazali smo na neke segmente u kontekstu reformi u visokom školstvu povezano s potrebama gospodarstva i društvenog razvoja. Ne gajimo iluzije da smo mi pozvani provesti (strukturne) reforme u visokom školstvu, ali sam uvjeren da nam je dužnost da odgovorno doprinosimo tome procesu. Predavanjima na Okruglom stolu poslane su vrijedne poruke ne samo donositeljima odluka na nacionalnoj razini, nego i nama samima koji aktivno djelujemo u pojedinim bitnim elementima visokog školstva, znanosti, javne uprave i gospodarstva. Potrebno nam je zajedništvo, međusobno uvažavanje i dijalog. Po svim razinama djelovanja trebamo zajedno graditi gospodarski ekosustav: od pojedinaca, skupina, institucija, sektora i pametnih politika, a sve u interesu poticanja razmišljanja i djelovanja koja su usmjerena općem dobru i javnom interesu. Hrvatski ljudski kapital nije zanemariv i treba ga uvažavati, ali i "staviti u pravu funkciju". Ljudski kapital u pravilu se stvara u obrazovnim institucijama koje trebaju pratiti trendove razvoja struka i potreba ovodobnog i budućeg gospodarstva, kao i razvoja društva", istaknuo je moderator okruglog stola dr. sc. Nedjeljko Perić, profesor emeritus na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) i ravnatelj Inovacijskog centra "Nikola Tesla" (ICENT). Teme i predavači Okruglog stola bili su:

Moderator okruglog stola bio je dr. sc. Nedjeljko Perić.

Više o okruglom stolu pronađite kratkom izvješću te na ovoj poveznici. Snimka okrugloga stola dostupna je na YouTube kanalu FER-a

Sektori
Vijeća i tajništva
Područja
Kategorije