Odobren Integrirani teritorijalni program 2021. - 2027.

Vijesti
Europska Komisija odobrila je Integrirani Teritorijalni Program

Europska Komisija odobrila je Integrirani Teritorijalni Program

09.12.2022.

Zdravlje i kvaliteta života

Energija i održivi okoliš

Javnost

Poslovni sektor

Znanstveno-istraživački sektor

Javni sektor

HGK

Europska komisija odobrila je Integrirani teritorijalni program 2021. - 2027., s više od milijardu i pol eura resursa. Službeno je odobren u petak 2. prosinca 2022. godine. Njegovo odobrenje Republici Hrvatskoj omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda svih građana RH.

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. (ITP)​, financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju.

Europski fond za regionalni razvoj i Fond za pravednu tranziciju

Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) jedan je od glavnih instrumenata europske kohezijske politike. Fond za pravednu tranziciju novi je financijski instrument uspostavljen u okviru kohezijske politike. Njegova je svrha pružiti pomoć područjima suočenima s ozbiljnim socioekonomskim izazovima koji su posljedica prelaska na klimatsku neutralnost. Fond za pravednu tranziciju tako će i Hrvatskoj omogućiti lakšu provedbu europskog zelenog plana, čiji je cilj Europsku Uniju učiniti klimatski neutralnom do 2050. godine.

Smanjenje razlika u stupnju razvijenosti regija i ekološki razvoj

Za RH u praksi to predstavlja potrebno smanjenje u razlikama razvijenosti regija i poboljšanje životnog standarda za one regije koje su u nepovoljnijem položaju. Naglasak se pri tome stavlja na one regije koje su izložene prirodnim ili demografskim poteškoćama, konkretno regija s vrlo niskom gustoćom naseljenosti, poput otočnih i planinskih regija.

Zelena tranzicija za Hrvatsku predstavlja naglasak na klimatsko ekološke izazove te poticanje zelenih i plavih ulaganja, razvoj kružnog gospodarstva, jačanje samostalne proizvodnje hrane te očuvanje ekosustava.

Ovo je odobrenje veliki uspjeh za Hrvatsku te korak prema boljitku cijele države i standarda njezinih građana.

Ovdje pregledajte potpuni dokument odobrenja ITP programa 2021. - 2027.

Sektori
Vijeća i tajništva
Područja
Kategorije